Полицаите, които задържаха двама журналисти край Радомир, са били на секретен пост и не са знаели, че те ще идват на местопроизшествието. Това каза в предаването „Тази събота” шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Версията на разследващия сайт "Бивол" е различна. Твърди се, че е подкрепена и с доказателства.

Арестуваните журналисти разказаха, че сигнализирали МВР за разследването си за корупционни практики с еврофондове още на 11 септември. Последвала среща в ГДБОП.

Снимка: bTV

„Подадохме им информация, че в момента, в който ние се срещаме, вече се изнасят документи”, обясни Димитър Стоянов от „Биволъ”.

Шефът на ГДБОП твърди, че в нощта на ареста главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов ги информирал, че към мястото край Радомир вероятно ще тръгне автомобил с още документи, но не и че журналистите пътуват натам.

„От служителите на място не очаквайте да са знаели кой какъв е, от коя държава е. Така че не дължа извинение”, подчерта Ивайло Спиридонов.

От "Биволъ" разпространиха запис от разговор  между Чобанов и служител на ГДБОП часове преди ареста. В него служителят твърди, че към онзи момент спецполицаите не планират действия.

Снимка: bTV

„Не е вярно това, което казва г-н Спиридонов, че те не са знаели, че ние ще направим опит да си свършим работата. От ГДБОП бяха известени, те имаха време да реагират, да съобщят на полицаите от секретния пост кои са тези хора и че просто трябва да ги освободят”, категоричен беше главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов.

Спиридонов заяви, че службите продължават да работят по случая, но от "Биволъ" отказали да им съдействат повече. Обяснението на Чобанов – до момента от ГДБОП не били предприели никакви действия.