След разследване на bTV, ДАНС и Прокуратурата разбиха схема за онлайн продажба на фалшиви лекарства.

Задържан е мъж, който преди половин година показахме как ни продава фалшиви лекарства за мъже с нарушена ерекция. Това е незаконно, защото те се отпускат само в аптека и само срещу рецепта.

Мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление, наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 хил. лв., която той обжалва.

Самостоятелните правомощия на Агенция по лекарствата за контрол на този вид търговия са доста ограничени. Агенцията не е контролен орган по отношение на гражданите, не може да извършва проверки на частни физически лица или на обекти извън посочените в Закона за лекарствата (производители, търговци на едро, аптеки). Заради това по тези сигнали се осъществяват съвместни проверки  между  инспектори на агенцията с  Министерство на вътрешните работи и агенция „Митници".

Решаването на проблема с фалшифицирането на лекарства е предизвикателство за целия свят.

Смята се, че най-големите производители на фалшиви медикаменти са Китай, Индия, Нигерия, Бразилия. Регистрирани са редица смъртни случаи, заради прием на фалшиви хапчета.

През 2009г. в Китай откриват фалшиво антидиабетно лекарство , в което има 6 пъти по-високи дози на активното вещество. Умират двама, девет влизат в болница.
В Аржентина също има регистрирани смъртни случаи – през 2004 г. и през 2005 г.

Разпространението на фалшиви лекарства става и чрез легалния пазар – търговци на едро и аптеки. През 2002г.  в Германия пациент се оплаква от лекарство срещу СПИН, купено от аптека. Спецслужбите нахлуват в склада на търговеца на едро, който снабдява аптеката, и конфискуват две палета с  от фалшивия медикамент на стойност 1 милион евро.

В Китай и Индия фалшифицирането на лекарства се наказва със смърт. През 2007г. екзекутираха бившия шеф на Агенцията по храните и лекарствата, заради подкупи срещу които е лицензирал опасни храни и лекарства, довели до смъртни случаи.