Отново има сблъсък между институциите по казуса с изграждането на магистрала „Струма“. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решенията на бившия вече екоминистър Борислав Сандов за спиране на строежа, подписани вчера малко преди предаването на властта.

Сандов обоснова действията си с писмо от Европейската комисия. 

Писмото от Еврокомисията е получено на 27 юли, дни преди Сандов да напусне министерския пост. В него се посочва, че Европа очаква от българското правителство нова оценка на въздействие за околната среда (ОВОС) и такава за съвместимост с „Натура 2000“ на Лот 3.2 от АМ „Срума“ – между Симитли и Кресна. Досегашният екоминистър и неговият съветник са убедени, че ако тръгне строителство без тези оценки, страната ни няма да получи пари за проекта.

В писмена позиция от Пътната агенция казват, че ще обжалват решенията на Сандов за спиране на магистралата. В същото време обаче признават изискванията на Европа.

„За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК“, гласи позицията на АПИ.

В коментар Борислав Сандов уточни, че още преди седмица екоминистерството е разработило въпросните цели за опазването на видове в района на Кресна и те са публикувани за обсъждане. Ще тръгне ли скоро строежът на Лот 3.2 от магистрала „Струма“ и какъв ще е рискът от прекъсване на парите за него, остава неясно.