Антон Тодоров подава оставка като депутат от ГЕРБ. Това съобщи той в писмо до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на партията.

„Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми в ефира на Нова телевизия бяха изтълкувани абсолютно погрешно, въпреки поднесени от мен извинения, атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство”, посочва Тодоров.

„Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба…Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя… и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето ѝ”, обърна се депутатът към водещия Виктор Николаев в петък.

„Заради опитите моята реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея, моля да приемете оставката ми като народен представител”, отбелязва той.

Тодоров подчертава, че решението е изцяло негово и съобразено единствено с неговото разбиране за носене на политическа отговорност.

В писмото той твърди, че в последните дни е обект на безпрецедентна атака, които по думите му няма да му простят „разкритията, направени за олихархията, задкулисието и техните командири”, като уточнява, че визира действащи политици и бивши служители на тоталираните служби.

Той поднася още веднъж своите извинения към водещия Виктор Николаев и към всички български медии, които волно или неволно е засегнал с участието си. „Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи”, пише в писмото Антон Тодоров.

“Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество”, заявява още той.

Тодоров декларира, че остава с ГЕРБ и ще продължа да работи за развитието на партията и нейните политики.

Вижте целия текст на писмото тук: