Патриотизъм е да пазим каквото имаме в момента, да се съобразяваме със законите си. Лесно е да се гордееш, лесно е да обвиняваш, но да покажем днес какво можем. Това каза Антон Хекимян, водещ на „Тази сутрин” по повод специалния проект "Потомците на героите разказват".

Антон Хекимян и екипът на "Тази сутрин" представят наследници на героите от Шипка - внук на генерал Столетов, наследници на българските опълченци, на румънски и финландски воини, които ще разкажат ексклузивно за bTV историите на своите предци всеки ден от седмицата преди Трети март.

На Шипка на 3 март има много показен патриотизъм, но като видиш родители да водят децата си в снега - всичко остава на страна, каза той.

В студиото на „120 минути” водещият на сутрешния блок на bTV сподели впечатленията си от снимките на поредицата и какво най-много го е развълнувало.

„В Румъния бяхме при потомците на ген. Михаил Черкез. Впечатли ме, че въпреки режима тогава, те е трябвало да крият произхода си от страх. Показаха ми ножницата на сабя, с която прадядо им се е бил, а сабята е заровена в земята и никой не знае къде е”, посочи Хекимян.

Намерихме румънци, финландци, както и наследниците на ген. Анатолий Столетов. Внукът му ни разказа с плам за битките и как тогава дружините са влизали в боя с „Шуми Марица” и той запя тази песен, била е любима на дядо му, разказа водещият.