Група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация, съобщава здравното министерство. Случаката се е разиграла вчера във Варна.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че атаката е била словесна. Наложила се е и намеса на полиция, а пунктът преустановил работа.

От ресорното ведомство остро осъдиха действията им. „Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи“, каза здравният министър Стойчо Кацаров. 

От там припомнят, че ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина, или не. 

„Няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират. Няма да им позволим заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение“, допълва Кацаров. 

Министърът на здравеопазването настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.