Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за управителя на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев.

Общата сума, наложена на шефа на МБАЛ-Велинград като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833 лв.

От КПКОНПИ обясняват, че болницата е общинско дружество, а освен нея Община Велинград е едноличен собственик на капитала и на друго здравно заведение - "Медицински център Велинград 2017" ЕООД.

Д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това между него и медицинския център през 2018 г. и 2019 г. са сключвани граждански договори, по силата на които той оказва в центъра специализирана медицинска помощ като лекар ортопед – травматолог.

Такъв договор действа и през настоящата година и така Чешмеджиев упражнява лекарска практика, за която получава съответно заплащане и в друго лечебно заведение във Велинград.

През 2019 г. д-р Жеко Чешмеджиев е подписал договор, с който МБАЛ-Велинград отдава под наем за срок от 5 години на медицинския център 12 помещения в болнична сграда заедно със съответното оборудване и техника. Няма решение на Общинския съвет, което да оправомощава управителя й да отдава под наем такава болнична собственост.

Според КПКОНПИ по този начин е реализиран конфликт на интереси - управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор със съответните доходи от тази практика. 

Ако решението на КПКОНПИ влезе в сила, д-р Жеко Чешмеджиев ще бъде освободен от длъжност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!