Антигенните тестове за коронавирус набират популярност в последните седмици.  Това поставя въпроса адекватна ли е статистика за коронавируса, която отчита само резултатите от PCR изследванията?

За изминалото денонощие случаите, според Единния информационен портал, са близо 4000, като 977 от тях са в София, следват Пловдив и Варна.

Все повече обаче се повдига въпросът доколко тези данни отразяват коректно картината у нас, отчитайки единствено положителните PCR тестове.  

Във фургона пред Александровска болница само за ден са направени 60-70 антигенни изследвания, от които половината са положителни, а от Столична община предоставиха данни, според които в кабинетите в поликлиниките в София - от тествани над 450 днес, 136 са позитивни. 

Колко от тях ще си направят PCR, за да попаднат в държавната статистика е трудно да предположимо.

Най-често пациентите на д-р Даскалова се обръщат към нея с грипоподобни симптоми. Откакто антигенните тестове навлязоха и у нас, тя препоръчва именно тях.

„Клиничната картина е водеща в поставянето на диагнозата. Лабораторният резултат може само да ни помогне. Когато пациент има положителен антигенен тест, за мен диагнозата е COVID-19. Не се налага да се препотвърждава и се спазва целият протокол - той се изолира, дават се препоръки, нямаме задължителното карантиниране и проследяване на национално ниво“, обясни д-р Деница Даскалова.


Именно заради този опит, д-р Даскалова вече подлага под съмнения официалните числа за заразените.

„По-реалистичната статистика е въз основа на положителните PCR-и и положителните антигенни тестове“, каза д-р Даскалова.

Според лабораториите интересът към антигенните тестове расте за сметка на този към PCR-ите, при които има спад.

„Ние сме доволни, защото тестът е добър и бърз. Недостатъците са, че не съвпада 100 процента с PCR - той има 98 чувствителност, което значи, че ще даде 2% фалшиво отрицателни и в 6% от случаите може да даде фалшиво положителен резултат“, обясни д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория "Рамус".


Антигенният тест печели пациентите с цената си - 35 лева срещу над 100 за PCR. В момента 60 на сто от позитивните избират да проверят резултата си за собствена сметка и с по-скъпия тест. Въпросът е какво правят останалите.

„Ако пациентът си пусне самоинициативно бърз тест, след това личният лекар да му издаде направление“, предлага д-р Пенчева.

От Столичната регионална здравна инспекция потвърдиха, че резултатите от антигенните тестове се подават от лабораториите, но не се отчитат като нови случаи и съответно не подлежат на задължителна карантина.

От здравното министерство казаха, че в момента в Европейския съюз се обсъждат нови лабораторни критерии, според които да се промени общовалидната дефиниция за случай.

Според столичната регионална здравна инспекция PCR-тестът е необходим, за да се издаде болничен. Лекарите обаче са категорични, че всеки пациент с вирусна инфекция - била тя COVID-19 или не, има право да получи болничен с или без PCR тест.