До обяд ще решим дали е възможно отново да пуснем "зелените коридори" за ваксинация, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на посещение в УМБАЛСМ "Пирогов" заедно с премиера Бойко Борисов.

"Днес ще вземем решение за пускането на зелените коридори. Интересът е изключително голям. До обяд ще преценим възможно ли е или не", заяви той.

Ваксини за членовете на избирателните комисии се пазят, увери министър Ангелов.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посочи, че имат записани по различните фази и чакат ваксините да пристигнат, за да започнат да ги поставят.

Премиерът Борисов предложи, ако има чакащи, да се пуснат днес "зелените коридори", ако е възможно, и припомни, че утре в страната ни се очаква да пристигнат още 22 000 дози ваксина.

Тази сутрин пристигна камион с 52 800 дози от ваксините на „АстраЗенека“ у нас. Създадена е организация дозите веднага да бъдат разпределени в 28-те Регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. 50% от пратката ще отиде при личните лекари. 

Снимка: Министерски съвет

При посещението си в УМБАЛСМ "Пирогов" премиерът Бойко Борисов се увери на място в резултатите от финалния етап на пълния цикъл на модернизиране на болницата с подкрепата на държавата.

През изминалата година правителството отпусна 14 995 760 лева на най-голямата спешна болница в България за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение, припомнят от Министерския съвет. 

Премиерът разгледа реновираното детско спешно отделение на болницата, за чието обновяване са усвоени 720 000 лева. През отделението годишно минават над 40 000 малки пациенти, от които 10 000 деца остават на лечение в педиатричните клиники. 

Снимка: Министерски съвет

"Приключва цялата енергийна ефективност на 5 сгради. Имаме изцяло обновяване на външния им вид, смяна на дограмата, отопление, осветление. Разполагаме и с най-съвременна апаратура", добави директорът на "Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!