„Българските лекари, медицински сестри и санитари са истинските бойци в тази пандемия. Бих казал, че те са рицарите на днешното време. Все още сме в окото на бурята“.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на дискусия за нужните реформи на българското здравеопазване, продиктувани от пандемията от COVID-19. В нея взеха участие директорите на най-големите болници в София и лекари.

Дискусията започна с минута мълчание в памет на медиците, които загубиха живота си заради COVID-19.

„Благодарение на тази епидемия ние видяхме истинското лице на всички хора и на цялата система. Маските паднаха и видяхме истинската същност на всеки един човек. Видяхме кои са хората, на които можем да разчитаме и видяхме проблемите пред българската здравна система“, каза Ангелов.

„В хода на всички тези събития България следва ясен план на поведение и на организация на здравната система. Нашият план е ясен от самото начало на тази епидемия и той стъпва и на добрите европейски практики“, припомни здравният министър.

По думите му основният проблем в системата остават хората, които са малко, които са уморени и обезверени от случващото се и от отношението на голяма част от обществото.