Очаква се туристическият сезон тази година да бъде най-слабият. Това сочат анализите, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Лице в лице” и допълни, че мерки е трябвало да бъдат взети още преди година и половина.

"Всички знаем какво се случва в Русия и Украйна, това не е изненада”.

Министърът съобщи, че за първи път се приема национална програма за реклама за 2016 година в края на юли, за да може да се избегне това, което се наблюдава в момента. Според нея всички мерки, които е трябвало да бъдат предприети, е трябвало да бъдат стартирани още през април миналата година.

Другите държави работят много по-отрано и планират. Сега е моментът да стартираме рекламата за 2016 година. Важно е да се знае за какво се харчат тези пари, какъв резултат целим и какво ще постигнем – всеки финансов министър би подкрепил това, заяви Ангелкова.

По отношение на договора с BBC тя поясни, че не са имали никакъв шанс да го сключат и този преди нея, който е предприемал обещания с конкретни медии е трябвало да си ги изпълни.

В момента се водят се преговори с BBC, CNN и други телевизии, съобщи още министърът.

"Когато правилно се планира и се стартират дейностите своевременно, има някакъв ефект”, коментира Ангелкова.

Тя допълни, че трябва да се фокусираме да рекламираме на нашите целеви пазари, тъй като не сме богата държава. Според нея

индийци и китайци могат да заместят руските туристи.

До 5 години това може да стане, ако стартираме стъпките, които сме започнали, свързани с визите и други мерки, смята Ангелкова.

Тя съобщи, че има отлив на руски туристи в рамките на до 20 процента, но през месеците май и юни се забелязва нарастване на интереса и записвания, по данни на руски туроператори.

Руснаците, които веднъж са почивали у нас, са доволни и се връщат отново, каза министърът.     

Възможността концесиите да преминат от Министерство на регионалното развитие и благоустройство към Министерство на туризма бе поискана от целия туристически бранш, заяви Ангелкова и допълни, че е създадена ведомствена работна група, така че при прехвърляне на концесиите процесът да бъде плавен. Според министъра

плажовете би следвало да се категоризират

Това показва и отдаването на концесии. Не е редно да се плащат по 35 лв. за шезлонги или човек да тича да си запазва чадър. Работи се в посока да се промени тази практика, каза още министърът.

Попитана дали заплашва членството на България в Шенген, тя заяви, че тези твърдения са пълен абсурд и даде пример, че Гърция издава визи за турски граждани на границата, Кипър също го прави при определени условия. За нас е важно да имаме добри визови процедури, допълни Ангелкова, но това не трябва да става в нарушение на европейското и националното законодателство.