Българското общество до този момент не е намерило противоотрова или противодействие на тази корпоративна политическа формация (ДПС). Това каза в предаването "Лице в лице" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той допълни:

„Това, което казва Местан е много интересно. Той казва: „Ние настъпихме руска мина”. Аз ще допълня – ако Лютви Местан е бил агент за влияние, кой е руската мина. Отговорът е ясен – Доган. Защото всъщност, проблемът, който възникна след речта на Доган, породи всички тези процеси, които коментираме”.

Методи Андреев се обърна към анализаторите и попита защо никой от тях не е отговорил на въпроса защо след като Доган е бил толкова ядосан и възмутен от позицията на Местан, която е прочел като декларация от трибуната на Народното събрание след свалянето на руския самолет, не е реагирал на момента – ден, два, три, след събитието. Защо е чакал цял месец. На този въпрос никой не отговорил досега. Ако това е въпрос на характер – Доган не е глупав човек, той не мисли толкова бавно, каза още Андреев.

"Моето мнение е много ясно и то се различава коренно от това, на което се нагледахме и наслушахме през тези дни от различни медии. Аз смятам, че това е било необходимото технологично време, за да се организира цялата тази говорилня, за да се подготви логистично атаката, която казва, че България е сгрешила и е крайно време да реализира своя геостратегически избор.

За мен речта на Доган е един сериозен опит за преврат в нашето разбиране за геостратегическа позиция, която ние сме заели.

Никой не оценява онези части от речта на Доган, в която той буквално повтори тезите на уважаемия президент на Руската федерация – Путин, който каза ден преди речта на Доган едно към едно, че Европейският съюз има инвестиционни проблеми, че той вече има сериозни лидерски проблеми, че НАТО не е най-сигурната ни опора и защитник, че Русия неизменно, ако трябва и със сила ще налага своята воля, че тя се превръща нов полюс".

"Доган е най-мразеният български политик, не защото той е лош човек, най-вероятно е много интелигентен човек, а защото това, което той създаде като модел е отвратително, това да направиш своя електорат заложник на своите политически амбиции, да го оставиш най-бедната част от българското население през целия преход – това за мен не е демократично", каза Методи Андреев.