Преминавайки границата от 200 болни на ден, това ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от „Фокус“.

Той направи този коментар на откриването на новия ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

Новорегистрираните болни за последните 24 часа са 174. През последните седмици бройката постепенно се увеличи и все по-често е близо до 200 болни за ден.

Вчера стана ясно, че извънредната епидемична ситуация остава поне до август, като още тогава Ананиев посъветва общинските щабове да прилагат ограничителни мерки.

"В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е такова нарастване на фона на големия брой хора. Съпоставимо с другите областни градове не е някакъв пик. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не значи, че не наблюдаваме процеса и, ако той наистина ескалира, ние сме готови във всеки момент да предприемем необходимите мерки", отбеляза Ананиев.

И уточни какво разбира под "ескалация": "Момент, в който болните надскочат 200 души и то за по-продължителен период от време". След това допълни, че самото минаване на границата от 200 болни дневно ще е достатъчен сигнал за действие.

"Явно без контрол няма да мине", обобщи Ананиев.

Той увери, че при достигане на капацитета на деветте столични болници, които приемат пациенти с коронавирус, останалите лечебни заведения имат създадена организация и готовност за откриване на такива отделения.