Турция и България изглежда са преодолели пречките в двустранните си отношения. Такъв извод направиха анализаторите Асен Агов  и Горан Симеонов в студиото на „Тази сутрин”.

Според Агов ако е имало условието посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче да не присъства на срещите в Анкара и Ердоган и Йълдъръм са се съобразили, то има „трасе, по което може да се търси допълнително съгласие. Анализаторът смята, че българската страна е възразила срещу поведението му у нас по време на изборите.

Симеонов добави, че най-деликатната част от разговорите на премиера са двустранните отношения, тъй като и двете страни имаха и двете страни претенции за влияние по време на изборите. След като са се разбрали ми се струва, че е преодоляно. Едно от препятствията в тези отношения, които ги натоварваха негативно беше самият посланик. Гьокче едва ли води собствена политика у нас, но има очевидно подобряване и промяна в двустранните отношения и той ще си бъде прибран скоро.

След референдума има сякаш отрезвяване в Анкара, добави Агов.

Докато Турция иска по-добри отношения с Европа и чака финансова помощ за емигрантите, докато се надява на безвизов режим, но южната ни граница може да бъде спокойна, каза Симеонов.

Цялата позиция на анализаторите вижте във видеото: