Пентагонът изпраща у нас една рота с бронетранспортьори “Страйкър”, които са базирани в Германия. Новината беше потвърдена от американския министър на отбраната Лойд Остин. Той отбеляза, че силите на Вашингтон пристигат в България за съвместно учение.

“Бих желал да изкажа своята признателност към България, която днес се съгласи да приеме рота с бронетранспортьори “Страйкър”. Тези войници ще напуснат Германия в близките няколко дни и ще помогнат за гарантирането на готовността и оперативната съвместимост с България като наш съюзник в НАТО”, каза Остин по време на пресконференция в Брюксел, цитиран от пресслужбата на американското министерство на отбраната. 

По време на брифинга Остин коментира и желанието на Кремъл - НАТО да изтегли допълнителните си сили от източния фланг.

“Господин Путин казва, че не иска силен НАТО на западния си фланг. Е, получава точно това”. Ръководителят на Пентагона посочи още, че Русия не намалява военното си присъствие по границата с Украйна, въпреки уверенията, които дойдоха от Кремъл преди дни. 

“Аз бях войник до съвсем скоро и разбирам много добре, че не се заемаш с такива неща без причина.” Според редица източници, руските сили региона наброяват около 150 хиляди души.

По-рано в Брюксел военният министър Стефан Янев  съобщи, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. По думите му посещението е в рамките на планираните миналата година учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО.

Очаква се у нас да пристигнат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

„Рота „Страйкър“, което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват“, уточни Стефан Янев.

Той припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжения в Ново село.