Американски изтребители водят въздушни боеве с български МИГ 29 в небето над Пловдив. Всичко се случва на Авиобаза Граф Игнатиево, в мащабно учение на български и американски военни.

Учението се провежда паралелно с тренировки на НАТО в Норвегия и след мащабни учения в Естония. Българското домакинство на 148 авиокрила от националната гвардия от Минесота е договорено преди година и няма връзка с кризата в Украйна.

"В съвместната тренировка ние да усвоим нови тактики за действие и да усвоят от опита на американските си колеги", обяснява причината за военното начинание бригаден генерал Иван Лалов - командир на авиобаза Граф Игнатиево.

И докато българските пилоти се готвят за въздушните битки, американските им колеги програмират целия полет.

"Моята работа като отговорник по планирането е да планирам всяка задача. Обикновено това отнема 4 часа за едночасов полет, за да се събере цялата нужна информация. Харддискът с полетния план събира и цялата информация как е преминал полетът за разбор. Беше много забавно - всеки ден правим въздушен бой с българските пилоти и откриваме колко са способни и колко маневрен е техният самолет", обяснява капитан Греъм Браун - пилот на Ф 16 , Национална гвардия на САЩ.

Американците и българи ще тренират още 10 дни. Учението не отменя изпълнението на най-важната задача по охрана на въздушното пространство, която ВВС изпълняват 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата.

В последния месец случаите на вдигане на дежурните изтребители по тревога са намалели.