До 2017 г. магистрала „Хемус” да бъде цялостно изградена – това са плановете на правителството, информира регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриването на рехабилитираната пътна отсечка Старо Оряхово-Гроздьово във Варненска област.

Според Павлова е задължително целият участък от магистралата Варна-София между градовете Ябланица и Шумен да бъде изградена наведнъж от един изпълнител. Тя посочи, че ориентировъчната цена на трасето е около 1 млрд. евро. До 2014 г. трябва да се направи идейният проект за аутобана и да се уточни трасето, през което ще минава. До три години след това то трябва да стане факт.

Министърът уточни още, че акцентите в дейността на управляваното от нея ведомство през следващия програмен период за усвояване на европари са цялостното изграждане на АМ „Струма” и „Хемус”, реализирането на тунел под връх Шипка и изграждането на скоростните пътища Русе-Велико Търново и Русе-Шумен. Според Павлова, след реализирането на тези проекти, инфраструктурата в Северна България ще може да бъде сравнявана с тази в Южна.

Регионалният министър подчерта, за пореден път, че за правителството всички пътища в страната са от приоритетно значение. „Именно второ- и третокласните пътища създават предпоставки за икономическото развитие на регионите, създаването на работни места и задържане на младите хора в малките населени места”, добави Лиляна Павлова.

Провокирана да коментира спорната тема за Общия устройствен план на Варна, тя уточни, че е възможно по него да бъдат нанесени някои корекции, когато той бъде разглеждан и обсъждан на национален съвет в София. „Въпреки това за крайната визия на Общия устройствен план ще се произнесат единствено експертите, ландшафтните архитекти и озеленителите”, увери Павлова.

Приемането на промени в Общия устройствен план на Варна предизвика множество протести през последните месеци, тъй като гражданите настояваха да се забрани възможността за застрояване на Морската градина и други зелени зони край плажната ивица.