Варненци отново протестираха. Въпреки че общинските съветници забраниха строежите в Морската градина, стотина души се събраха пред сградата на общината този път с няколко искания - да не се допускат автомобили в градината, да се направи пълна проверка на съществуващото строителство в местността „Салтанат” и да се представи цялата документация на проекта „Алея Първа”.

Обстановката по време на демонстрацията бе спокойна, но отново се стигна до блокада на движението в центъра на морската столица. Поредният протест няма конкретен организатор - всичко се случи във Фейсбук, коментираха демонстранти.

Освен историческата част на Морската градина, с промените в Устройствения план на Варна се забрани и строителството в местността "Салтанат". Варненци обаче настояват да се ревизира извършеното вече строителство в тази местност, кметът Кирил Йорданов да направи регистър на зелените площи, както и да предостави наличната документация за проекта „Алея Първа”.

Според Славена Панайотова от сдружение "Варна диша", сделката с „Холдин Варна" не е прозрачна. Тя настоява проектът да стане публично достояние и за ревизия на самата сделка.

Според проекта на инвеститорите, на крайбрежната алея предстои да се направи улица, имитираща стара Варна. Те категорично отричат, че на брега ще се строят жилищна сгради или казина.

„Това, което е предвидено и начинът, по който е сертифициран самият проект, предполага и е заложено да се изгради спортна база за различни видове спортни дейности, международен конгресен център със съответните прилежащи помещения, да се развие балнеология и спа туризъм. Да се направят аква център”, каза изпълнителният директор на „Холдинг Варна" Ивелина Шабан.

Друго притеснение на протестиращите е, че след реализирането на проекта "Алея Първа" свободният достъп до плажа ще бъде ограничен.

Златимир Жечев от Управителния съвет на „Холдинг Варна" обаче обясни, че самият проект включва единствено и само ската, и малки островчета между ската и дамбата.

По-рано Славена Панайотова обясни, че протестиращите не са като цяло срещу укрепването на а крайбрежната "Алея Първа", а срещу методите, по които това се прави, сред които е и изсичането на дървета.

Междувременно имеше и контрареакция на хора, които твърдят, че са собственици на земи в забранения за строителство район. В неподписано писмо те твърдят, че ще търсят правата си в съда.

Протестиращите обаче са категорични, че няма да спрат до тук и ще стават все по-настоятелни към Общинската администрация и общинските съветници. Протестите ще има докато се изпълнят всичките им искания.

В последните седмици Общият устройствен план на Варна, който определя развитието на града през следващите 25 години, беше подложен на редица критики от различни обществени групи и най-вече от еколозите, които твърдят, че документът предвижда намаляване на зелените площи и застрояване на Морската градина.

Притесненията бяха, че „Холдинг Варна” ще застрои крайбрежната ивица в града като „квартал на богатите”.

Под натиска на протестиращите, общинските съветници в крайна сметка забраниха строителството в Морската градина. Представителите на ГЕРБ и БСП обаче сега спорят, кой изобщо ги е разрешил.

"Проявихме вола за забрана на строителството в Морската градина, за което получихме конкретни гаранции", заяви общинският съветник от ГЕРБ Иван Портник, който влезна в спор с бившия председател на общинския съвет Борислав Гуцанов.

"Планът е приет през 2008 година, а подписа на г-н Гуцанов стои под него", заяви Иван Портник.

"Още 2008 година е забранено строителството, а специфичните правила, които бяха приети по-късно, позволяваха строителството", заяви Борислав Гуцанов.

Що се отнася до "Алея Първа" оказва се, че общинския съвет не може да вземе решение за нея, а то трябва да бъде взето от държавата.