Мнозинството от българите са загрижени от разпространението на коронавируса у нас, но голям остава и делът на тези, които не се чувстват особено притеснени. Това показват данните от национално-представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено между 29 февруари и 8 март сред 1015 пълнолетни граждани.

55% от запитаните казват, че са загрижени, но следват препоръките на официалните власти. Като силно притеснени се определят 11 на сто от респондентите. 34% обаче казват, че не са особено притеснени.

Снимка: Алфа Рисърч

„Любопитна е обаче нагласата на най-младите и най-възрастните. У първите се наблюдават най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а потенциално най-рисковите по думите на експертите възрастови групи са най-малко разтревожени. Тази на пръв поглед парадоксална картина отразява начина на живот на хората: притеснението на младите се подхранва от факта, че те са сред най-активно общуващите и пътуващи българи и обратно: по-слабата мобилност на мнозинството от най-възрастните жители им дава частично спокойствие“, пишат авторите на изследването.

Снимка: Алфа Рисърч

Едва около 10 на сто от запитаните прибягват до крайни мерки като носене на медицинска маска или запасяване с продукти, но една пета от хората са склонни да ограничат контактите и пътуванията си, а 52% казват, че залагат на засилена лична хигиена.

Към момента действията на властите по ограничаването на заразата се оценяват положително от над две трети от респондентите. Най-младите в по-голяма степен смятат, че мерките са прекалени, докато най-възрастните очакват още действия. Според „Алфа Рисърч“ това показва, че притесненията на активните хора са свързани както със заразата, така и с потенциални рискови ефекти от рестрикциите върху служебните и личните им планове.