Шарен парламент и коалиционно управление прогнозират социолозите, въпреки че все още не е ясна датата на  вота за Народно събрание. 

43 на сто от хората смятат, че изборите няма да излъчат категоричен победител и ще е нужна коалиция. Това показва допитване на "Алфа Рисърч", проведено между 15 и 21 декември миналата година. 

При такъв вариант, 27 на сто биха желали коалицията да е с участието на управляващата и в момента -  ГЕРБ. 

Също толкова – коалиция с участието на БСП. 

Половината от анкетираните не искат ГЕРБ да влезе в бъдещата конфигурация на властта, а за социалистическата партия този процент е по-нисък - 43 на сто. 

За момента Слави Трифонов и Мая Манолова  са политическите лидери с най-голямо доверие - по 30% , като изпреварват премиера Борисов (23%) и  лидера на БСП - Корнелия Нинова. 

През последните три месеца одобрението за държавния глава Румен Радев нараства с четири пункта и в момента е 46%. 

Положителната оценка за премиера Борисов е близо два пъти по-ниска - 24 на сто от анкетираните смятат, че той се справя добре. Това все пак е увеличение в рамките на последните три месеца. 

Обратна е тенденцията според "Алфа Рисърч" в одобрението към главния прокурор Иван Гешев. За три месеца той е загубил два процента и в момента едва 10 на сто от анкетираните одобряват работата му.