България е загубила 20 млрд. лв. от сделки в последните 12 години. Това заяви Александър Томов в студиото на „Лице в лице”.

Твърдението му идва на базата на резултатите от скорошна конференция на тема „Корупцията по високите етажи на властта: механизми, размери, противодействие”, на която видни български учени коментираха корупцията в България за последните 12 години. Резултатите от дискусията са изпратени на президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Най-голямата загуба за страната ни е била от прехвърлянето на държавно имущество за над 4 млрд. в джобовете на частни лица, обясни Томов.

„Ако същите тези обекти са били продадени с търг, държавата е щяла да сложи в бюджета си значителни суми”, коментира още той.

Властта в последните в 10-15 години прикрива всякаква корупция и предстоящите избори са основание да разчистим нещата и да ги сложим на масата”, заяви Томов – „В противен случай, ще останем отново най-бедната и корумпирана страна на Европа”.

Той определи България като страна, която не пази държавното си имущество и бюджета. При подобни сделки винаги се намират големи играчи, които остават в анонимност, но получават големи суми пари задкулисно, каза още той.

Когато лицата, които командват ДАНС и МВР, са забъркани в тези неща, няма как да ги разкриете”, обясни Томов.

Според него последният доклад на Европейската комисия категорично казва на България: „Или се оправете, или оставате извън играта”.

Томов отбеляза и факта, че най-големите български предприятия се продават на офшорни фирми, а по този начин се „замитат следите”.

„Продажбата на офшорка, когато се прави от българската държава, автоматично значи прикриване, задкулисие и в крайна сметка някакви огромни милиони, а в някои случаи и милиарди, потъват в пространството за сметка на българския гражданин”, заяви Томов.

Александър Томов коментира и Закона за концесиите, гласуван в последния работен ден на членовете на Народното събрание, като го определи за „скандален”. Според него той „отваря вратата за масирана, низова и средна корупция с държавно имущество”.

Вижте другите теми, които коментира Александър Томов във видеото: