Войната буквално е в Европа. Една армия от хора, които са въоръжени или поне имат въоръжена подготовка в бойните редици на ИДИЛ, са се върнали в Европа и продължават да тероризират Стария континент. Това  каза в предаването „Лице в лице” по bTV Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти”, по повод заложническата драма във Франция.

„Искания така и не са поставени, няма с кого и за какво да преговаряш. Няма политически искания, няма нещо, с което да седнеш на масата за преговори”, заяви той.

Сиди призна, че очаква със смесени чувства срещата ЕС – Турция с Реджеп Тайип Ердоган във Варна. „В крайна сметка той е човекът, който държи ключа към онази голяма бежанска вълна, която беше спряна по някакъв начин в последните месеци и вече няма такъв голям натиск. Но от друга страна, Ердоган е символ на недемократично управление в своята държава. Там продължават да своят в затворите журналисти, юристи, лекари”, посочи депутатът от „Обединени патриоти”.

„Той обаче е избран и е лидер на своята държава и е човекът, който иска по някакъв начин да води Турция в някаква посока. Засега на нас поне тази посока не ни се струва правилна и не ни се струва, че е посока към Европа, но той продължава да твърди, че иска да е част от ЕС и това е поводът за тази среща”, каза още Сиди.

Той определи като скандални танците на деца от детска градина в Момчилград под звуците на ориенталска музика. Децата са отишли в това учебно заведение, за да научат българските порядки, подчерта Сиди.

„Законът за предучилищно и училищно възпитание вкара децата от 4-годишна възраст в детските градини не за друго, а за да научат българския език и българските порядки именно в смесените региони, там, където децата отиват в първи клас и не могат да кажат една дума на български”, посочи Александър Сиди.

Директорът на детската градина „Щастливо детство” в Момчилград Виолета Джарова заяви по телефона, че празникът, който се е провел, е „Заедно растем, заедно празнуваме”. „Децата са от три различни етноса и спазвайки закона за образованието, както и стратегията за интеграция, ние се придържаме към това, съхраняваме и развиваме културната идентичност. Нормално е децата от трите етноса да танцуват различни танци. Това са деца от 3 до 6 г. смятате ли, че там може ли да има някаква политическа насоченост”, попита тя.

Джарова беше категорична, че никакъв натиск не е упражняван. „Напротив, с общината работим по проект, в който имаме включени 2 часа допълнително обучение по български език в градината”, изтъкна тя.