Mинистърът на енергетиката Александър Николов и външният министър Теодора Генчовска ще подадат оставки в понеделник.

От Министерството на енергетиката уточниха, че с оглед на появилите се публикации относно причините за оставката, всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение.

В същото време като принципал на министерството на енергетиката, Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“, допълват от министерството.

Както многократно е подчертавано „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“. Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания, посочват още от там.

Министерство на енергетиката подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на „Български енергиен холдинг“ и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството, отбелязват още от министерството.

Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт, се казва още в съобщението.

Има политическо решение, но тъй като бях извън страната, в понеделник ще бъде подадена моята оставка. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тя е гост на тържествата по случай 65-ата годишнина на курортен комплекс "Златни пясъци". На празника присъстват повече от 20 представители на дипломатическия корпус у нас.