Не мисля, че отпадането на мораториума ще доведе до по-високи разходи за електроенергия за домакинствата. Това каза за bTV министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му структурата на компенсациите е направена по такъв начин, че да се избегне до възможния размер натискът за повишаване на цените на електроенергията.

„Цените, като на всяка една друга стока, се определят от търсенето и предлагането. В дългосрочен мащаб има достатъчно силна воля в правителството да се изградят нови проекти, да се създадат нови мощности. Това звучи в момента малко, в период на криза прекалено сюрреалистично, но това е ситуацията. Енергийният сектор е с изключително дългосрочна перспектива и общо взето позитивните ефекти на действията ни сега ще се видят след поне няколко години”, каза той. 

Според министъра краткосрочно има достатъчно механизми, с които да се одитират разходи на всички дружества по трасето до достигане до крайния потребител и да се види дали няма достатъчно резерви да се оптимизират тези цени.

Сметките на домакинствата са повече от три пъти по-високи, сравнено с година назад, заяви Александър Николов.

„Това, което мислим като техническо изпълнение, е възможно най-лекото за потребителите – ще има директна компенсация, тоест разходите за месеците декември и януари ще бъдат намалени от фактурата, която ще получат за месец януари. Тоест, няма да има нужда от каквито и да е опашки, редене на конкретни пунктове и т.н.”.

Енергийният министър заяви, че парите са недостатъчни, но ситуацията от гледна точка на енергетика е изключително тежка към момента за всички и цената я плащаме като общество.

"В текущия си размер на бюджетни средства и разполагаемост сме направили абсолютно максималното. Голяма част от предвидения ресурс за компенсациите ще бъде разпределен още през първите два месеца. Основната причина за това нещо е, че реално първо януари месец е най-енергийно интензивния, съответно хората – домакинствата и бизнесът, ще получат най-високи сметки. Второто нещо – целим максимално бързо ресурсът да се върне в движение, тоест, грубо казано, парите да бъдат в икономиката и да се въртят, съответно да създават допълнително БВП", отбеляза Александър Николов.

От гледна точка на обществото целим да намалим натиска, добави министърът.

„Наблюдава се естествено инфлационен натиск, който е и привнесен от Европа, и по тази причина, доколкото е възможно, се опитваме да направим максималното”.

На въпрос докога ще продължи помощта за бизнеса, министър Николов отговори, че е планирано програмата да продължи поне до месец март.

"След това има доста неща, които вероятно ще се променят в пазара, вероятно в позитивна посока и съобразно на това с какъв ресурс разполага системата и как стои бизнесът като конкурентоспособност, ще гледаме в детайли от януари месец нататък, за февруари, от февруари за март и т.н.”.

Спекулативно е да се твърди, че върху регулатора има политически контрол, заяви Александър Николов в коментар на намаляването на членовете на КЕВР от 9 на 5.

„Аз вярвам, че регулаторите в България могат да бъдат прозрачни и пазарно ориентирани, могат да бъдат общественополезен орган. Какъвто и да е съставът, каквато и да е структурата, като част от изпълнителната власт, ние трябва да работим с рамката, която ни задава регулаторът”.

Гледайте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!