Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има, а за потребителите на газ ще има компенсации за месеците от декември до март. Предвиждат се компенсации и за бизнеса по нова схема, обяви в предаването „120 минути“ финансовият министър Асен Василев. Според него след края на мораториума поскъпването може да е и 0%, а ресурсът, който се дава за компенсации е безпрецедентен  - над 2 милиара лева за 4 месеца.

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи министър Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерския съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

Финансовият министър заяви още, че е възможно след края на мораториума на цените на газа и електроенергията, поскъпването да бъде и 0%.

„КЕВР има задължение да прегледа разчетите, това не става само на хартия, а трябва да се мине през истински одитен процес. През 2013 г. когато работихме с комисията се оказа, че между държавните дружества и проверките на КЕВР за около два месеца успяха да се намерят около 800 млн. лева спестявания“, припомни Василев.  

„Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента“, уточни Асен Василев.

Той подчерта, че ресурсът, който се дава за компенсации е безпрецедентен  - над 2 милиарда лева за 4 месеца. 

„По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

„Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. COVID добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.  

„Помолихме НОИ да изчислят и да направят така, че да няма пенсионери, които между добавката и увеличението на пенсията да получи по-малко. Ресурсът е отделен, има го от гледна точка на министерството на финансите, трябва законодателна база, на която да направят тази добавка. Тя ще бъде изплатена през февруари – и за януари, и за февруари“, заяви Асен Василев.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния, финансовият министър каза, че до него информацията стига чрез ДАНС и икономическа полиция и че службите работят по въпроса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!