Известната верига за бързо хранене „Аладин Фуудс” и Българската агенция по безопасност на храните влязоха в остър сблъсък, след като компанията се оплака от изнудване, а БАБХ огласи редица констатирани нарушения в нея.

„Натискът от Агенцията започна след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", съобщи на пресконференция в БТА основателят на "Аладин фуудс" Аладин Харфан. Той посочи, че главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов и д-р Чакъров са поискали подкупа, а със Стоян Пашев е трябвало да се разбере как да плати.

По думите му след отказа да даде парите, били затворени цех и склад, а партньорите на фирмата били притискани да не купуват от нея. Проверките станали всекидневни, административните спънки - също.

 

От компанията, в която работят над 800 човека, изчисляват, че заради действията на БАБХ преките загуби за дружеството възлизат на 650 000 лева.

Отговорът на БАБХ

От агенцията по храните обявиха, че ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети и уронване престижа заради твърденията, че нейни служители са рекетирали фирмата.

"Аладин Фуудс" влиза в списъка на най-високо рисковите производства на пазара. Това обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов.

Той показа снимка, направена след проверка на месопреработвателно предприятие на фирмата в гр. Съединение от 20 март миналата година, на която се виждат бели червеи в месото на дюнерите. „Често това се прикрива с чесън, оцет и други подправки”, коментира Моллов.

Констативните протоколи от проверките съдържат 20 забележки и предписания, има съставени и актове. Следваща проверка на 25 юни 2014 г. е установила наличие на същите проблеми, каза директорът на БАБХ.

Той посочи още, че в момента няма затворени обекти на фирмата, но всички проверки на експертите до последната - на 20 април т. г., са констатирали едни и същи нарушения. Те са свързани основно с неясен произход на суровините, лоша хигиена, липса на контролни съоръжения, на проследяемост на производствения процес и др.

„Аладин Фуудс” има сериозни позиции в сектора на бързото хранене, като има много обекти в столицата, в т.ч. и в молове. Нейният основател Аладин Харфан стана известен с подпомагането на бежанците у нас.