Позицията на българския парламент по темата за вдигане на ветото върху еврочленството на Северна Македония ще е водеща тема в Народното събрание днес.

Дебат и гласуване ще има само ако се събере кворум, какъвто нямаше през последните дни.

След многочасово заседание на парламентарната комисия по външна политика вчера беше постигнат консенсус. Той предвижда в пленарната зала да бъде внесено предложение, подкрепено от ГЕРБ, „Демократична България“  и „Продължаваме промяната“. Срещу трите проекта за решение се обявиха от ИТН и „Възраждане“.

Депутатите от БСП ще гласуват „въздържал се“ за проекта на ДБ. Само този проект беше приет от комисията по външна политика.

Одобреният проект:

НС възлага на правителството мандат да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония с общността при следните 4 условия:

1. гаранции за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

2. без тълкувания като признание от страна на Република България на съществуването на „македонски език“.

3. гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

4. периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.