Ако държавата ви даде 1400 лева - колкото е средната брутна работна заплата в България, какво бихте направили с тези пари? Отговори дават експертите от неправителствения Съвет по икономически и публични политики след допитване на агенция "Тренд".

28% от анкетираните ще ремонтират жилището си или ще платят сметките си. 27 на сто ще купят храна.

От изследването става ясно, че пенсионерите биха спестили или дарили сумата от 1400 лева на техни близки. По-заможните българи обаче не биха направили това. Те биха отишли на почивка. Само 22 процента от тях биха спестили сумата.

Добра мярка ли ще бъде раздаването на пари в условията на пандемия?

За какво би похарчил 1400 лева по време на пандемия, питаме студента Павел.

„Първото нещо, за което бих ги похарчил, са ежедневни разходи, дрехи, почивка с приятели, но много по-разумното решение е човек да ги инвестира в образование. Не мисля, че ще бъдат похарчени правилно от масата хора“, каза Павел.


Средната брутна работна заплата в България е 1462 лева.

Ако приемем, че всички българи над 18 г. са 5 700 000, представете си колко такива пачки с пари ще трябват, за да разплати държавата по 1400 на всеки. Отговорът е над 6000.

Изчисленията са на икономистите от Съвета по икономически и публични политики. Наричат тези грантове "хеликоптерни пари" и неефективни като безлихвените кредити.

„И двете са верни, и няма да доведе до нищо кой знае какво в икономически аспект. Всеки един гражданин трябва да бъде много внимателен, когато политиците му обещават нещо, тези пари винаги идват от самия него“, заяви икономистът Никола Филипов.

Подобна практика има в САЩ, където заради пандемията раздават по 2000 долара на човек. Икономистите обаче предупреждават.

„Щом тази сума няма ефект, какво да говорим за 50-те лева за пенсионерите или подобни мерки, които са чисто предизборни“, обясни Владимир Сиркаров.


Според проучването най-голяма част от българите ще изразходват парите за ремонти и изплащане на задължения по битови сметки.