Мащабна акция на НАП и „Икономическа полиция“ се проведе днес във веригата за детски стоки „Хиполенд“ два дни, след като собственикът на магазините с отворено писмо разкритикува действията на полицията по време на сблъсъците от 2 септември и разказа как лютив спрей е бил използван без необходимост спрямо сина му.

Информацията за проверката, започнала именно в този момент, стана повод за коментари, че „Хиполенд“ е обект на политически мотивирано „смачкване“ от страна на институциите. От МВР категорично отрекоха да има подобен умисъл в действията им, като посочиха, че подобни акции се правят непрекъснато.

„Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция. (…) Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си“, написа в отворено писмо бизнесменът Мариан Колев, собственик на веригата.

Два дни по-късно, пред офисите на „Хиполенд“ се появиха данъчни и полицаи. Според МВР, обаче, връзка между двете събития няма: „Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества“.

От пресцентъра на МВР отбелязват и че силовият министър Христо Терзийски лично е провел разговор с Колев, „като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена“.