Акции срещу търговията с гласове преди предсрочния вот на 2 октомври. Властите започнаха от Дупница и Симеоновград.

В Дупница бяха задържани двама след открити списъци с имена и пари. Акцията се е провела вчера следобед след като униформените са получили оперативна информация за двама мъже, които се опитват да купуват гласове за предстоящите парламентарни избори.

Двамата са задържани на бензиностанция в Дупница. Намерени са пари и списъци.

Единият от арестуваните е  45-годишният Методи, с прякор Пльофи, разказва ни баща му.  Самият той разбрал за случилото се след като полицаите закарали сина му в дома им. За да претърсят и него.

"Дойде полицията тука и не разбрах за какво става въпрос, някакви гласове, документи“, добави баща му Йордан Коцев.

По думите на баща му Пльофи никога не се е занимавал с купуването на гласове. Служебният вътрешен министър заяви, че следващите дни очаква още успешно реализирани полицейски акции.

„По всички места се следят хора, за които има данни, че са участвали в такива практики или могат да се включат и да участва. По наши указания се засили оперативната работа още преди месец по всички линии“, заяви Иван Демерджиев.

Разследването по случая в Дупница продължава. Тепърва очакваме да стане ясно и какво точно са предлагали двамата задържани на хората, готови да продадат гласа си.

Към момента прокуратурата е повдигнала обвинение само на един от двамата задържани, без да уточняват на кого точно. Той ще остане в ареста за поне 72 часа.

На този фон Симеоновград остана под пълна полицейска блокада през целия ден. Полиция и Жандармерия проверяваха всяка кола, която влиза в населеното място. Паралелно с това униформените влязоха в търговски обекти и заложни къщи.

Пет са сигналите, по които полицията работи. Образувани са едно досъдебно производство и четири преписки, които са докладвани на прокуратурата.

Няма задържани.