Акция по премахването на незаконни къщи започна в Стара Загора, събарят 54 постройки в квартал "Лозенец". Полицейското присъствие в квартала е засилено, има и жандармерия.

Снимка: Дарина Колева

В местността Карасиврия в квартал "Лозенец" част от хората са започнали сами да събарят къщите си.

Иванка и Румен твърдят, че живеят тук от 30 години. Теглили заем за да строят. Преди да са го изплатили, сами събарят къщата.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се стигне до днешната акция е извървяна близо 2-годишна процедура, казват от община Стара Загора. Добавят, че обитателите на незаконните жилища  са получили предизвестия преди 6 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отдавна сме уведомили хората тук, че тези постройки предстои да бъдат съборени. Те са 54 на брой и няма никакъв начин да бъдат узаконени. Преминали сме през обжалване на съда, бяха наели адвокат, който да обжалва заповедите в Административен съд, заповедите са влезли в сила. Цялата законова процедура е спазена”, обясни кметът Живко Тодоров.

По думите му акцията не е свързана с предстоящите евроизбори, а незаконни къщи се събарят всяка година.

Снимка: Дарина Колева

„Община Стара Загора има трайна и целенасочена политика всяка година да премахва незаконните постройки, така че няма никаква връзка с изборите”, заяви Живко Тодоров. Според него Стара Загора би се превърнала в гето, ако не се вземат мерки на време.

От 2014 г. досега от кварталите "Лозенец" и "Кольо Ганчев" са премахнати 172 незаконни къщи.

Справка с архивите показва интересно съвпадение. В Града на липите борбата със самонастанили се на забранени места роми често съвпада с избори.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2007 г. падат първите пет незаконни къщи северозападно от село Дъбрава в квартал "Лозенец". Тогавашният кмет д-р Евгений Желев признава, че мярката не е популярна, но се налага, за да се запази гората на Аязмото. Само преди седмица в района е имало огромен пожар, за който се подозира, че е причинен от небрежност на самонастанилите се хора.

Макар и подкрепен от БСП, НДСВ и още 23 организации, д-р Евгений Желев губи местните избори през есента на 2007 г.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2014 г. се провеждат извънредни парламентарни избори. Тогава местната власт в Стара Загора предприема премахването на 55 незаконни постройки от парк "Борова гора". Акцията не минава мирно. Кмет на Стара Загора е Живко Тодоров, той е преизбран на следващата година с голямо мнозинство.