Мащабна полицейска акция срещу незаконната миграция и търговията с наркотици се провежда цял ден на магистрала "Марица". 

Операцията е по разпореждане на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и под надзора на Районна прокуратура - Свиленград. На българо-турската граница са заловени група с 23 нелегални мигранти.

Полицията блокира пътя малко след Любимец и отклони цялото движение от Турция по магистралата. Бяха проверени над 760 превозни средства и над 1500 души. Резултатът - едно бързо производство, три преписки и над 60 нарушения на Закона за движение по пътищата. 

Всеки тир беше проверяван с газ анализатор за укрити хора. В търсенето на нелегални мигранти се включи и следово куче. 

Снимка: МВР - Хасково

Всички автомобили бяха подложени на щателна проверка, а на търговците им се наложи да разтоварват цялата стока.

Така се стигна до откриването на група мигранти от Афганистан, настанени в бежанския лагер в Пъстрогор. Те обясниха, че са тръгнали на гости при свои приятели в София. Властите предполагат, че това е опит за последващо извеждане в Сърбия. 

Снимка: МВР - Хасково

Бежанците, които са настанени в Пъстрогор нямат право да напускат територията на Хасковско. Затова бяха върнати със специализиран транспорт обратно в бежанския център. 

Проверяваше се още за наркотици и акцизни стоки без бандерол. Днешната специализирана акция поставя началото на множество такива, които предстоят да бъдат проведени по границата ни с Гърция и Турция.