Човешка грешка е най-вероятната причина за вчерашната верижна катастрофа с трамваи. При сблъсъка загина 30-годишен мъж, а девет души бяха ранени.  След инцидента пътната полиция започва масови проверки за безопасността на пешеходците в цялата страна.

На кръстовището, на което стана инцидентът, хората масово пресичат неправилно. Притичват и през шосето, и през трамвайните релси.

При такова пресичане вчера 30-годишен мъж от жк „Дружба“ загина, притиснат между трамваите. Проверяват се всички версии за инцидента, но основната е, че ватманката на последния трамвай е причинила катастрофата, тъй като се е ударила в колоната мотриси, спрели на релсите.

Повреденият трамвай е бил длъжен да изчака авариен екип, затова е останал на релсите, обясниха от столичния Електротранспорт.

Проблемът не е в организацията на движението, твърдят от електротранспорта.

Снимка: btvnovinite.bg

След тежките инциденти с пешеходци през последните дни полицията започна масови денонощни проверки. 

„В тези тъмни месеци от година положението с пешеходците е наистина нетърпимо и трябва да се вземат незабавни мерки“, посочва Петър Соколов от „Пътна полици“ – ГДНП.

Най-много от пострадалите при пресичане са деца и възрастни хора.

Според Росен Рапчев от Държавната агенция „Безопасност на движението“, тези хора надценяват своите физически възможности за бързо и безопасно пресичане.

Инциденти с пешеходци се случват най-често през зимните месеци между 17 и 19 часа, сочат данните на Пътната полиция.

Полицейските проверки започват от днес, те ще са денонощни и ще следят не само дали шофьорите дават предимство на пешеходците, а и дали хората пресичат на правилните места и по безопасен начин. Акцията ще продължи до края на месеца.