Един от двата ядрени реактора на България спря работа тази нощ. Пети блок на Атомната централа в Козлодуй беше изключен от енергийната система след задействане на аварийна защита.

Рутинна грешка, допусната при експлоатацията на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", е довела до сработване на защитата на реактора и последвалото му изключване от енергийната система на страната. Това стана ясно от обясненията на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред БНР в петък.

Не става дума за авария. Няма отклонение в радиационния фон, нито проблем с подаваната енергия, съобщиха от АЕЦ-а. Мощности на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове компенсират работаta на изключения блок.   

В атомната столица приеха без драма непланираното изключване на реактора, след като защита му се задейства

„В 1 часа и 16 минути 5-ти блок на АЕЦ изключи и беше изведен от паралел, авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиацията, хората да са спокойни“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За спокойствие призова и депутатът от енергийната комисия Рамадан Аталай.
 
„Няма никаква опасност за радиоактивна среда или за изпускане на радиоактивни отпадъци около централата. Не всяка авария или всяко активиране на защита е свързано с ядрената част на блока“, каза Аталай.
 
Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система. Производството на ток е компенсирано с  мощности от  въглищните и от водните централи. 

И друг път е имало проблеми с реакторите. През последните 10 години непланирани изключвания е имало, както и намаляване на мощностите на двата реактора поради изключване на главни циркулационни помпи през 2019 г.

Пети блок е бил изключвам и през 2015 г. заради сработване на електрическата защита на генератора, а през декември 2013 г. той е бил изведен от енергийната система на страната поради пробив в охладителната система на генератора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!