Съдебната система в България не е под външно влияние, трябва да се продължи работата по електронното правосъдие, а проектът за Конституция дава гаранции за независимостта на Темида. Това стана ясно от първото изявление на Десислава Ахладова като министър на правосъдието.

Като свой приоритет Ахладова посочи продължаването на работата по електронното правосъдие, а като голям успех – задоволителното изпълнение на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, който следи за борбата с корупцията по високите нива и за независимостта на правосъдието у нас.

Пред журналисти в парламента тя посочи, че е минала през всички стъпала на системата – от младши съдия до административен ръководител на районен и административен съд в Перник и след това зам.-министър. „Аз вече 18 г. съм в системата, била съм на всички нива, два пъти Висшият съдебен съвет ме избира за председател. Влияние от страна на политическа група не е имало“, категорична беше Ахладова.

И допълни: „Не познавам депутата Делян Пеевски, никога не съм се виждала с него. Не мисля, че съдебната система е зависима, в съдебната система работят големи професионалисти, те наистина работят за името си“.

Според Десислава Ахладова глава „Правосъдие“ в проекта на ГЕРБ за нов основен закон отговаря на препоръките на Венецианската комисия, GRECO (антикорупционната организация към Съвета на Европа) и Европейската комисия. Като пример тя даде премахването на Пленума на ВСС и разделянето на кадровия орган на съвети на прокурорите и на съдиите, а също и ограничаването на правомощията на ресорния министър.

В отговор на въпрос тя отговори, че няма ангажимент към исканията на ВМРО за конкретни текстове в Конституцията (като например ценз за гласуване, казарма и т.н.), като отбеляза, че след задълбочен дебат и с участието на магистрати и учени и след консенсус в обществото трябва да бъде приет новият основен закон.

Без да е питана по темата, Ахладова сама коментира жилището си в столичния кв. „Свобода“, което според неверни по думите ѝ информации е купено на преференциални цени. Тя посочи, че сделката е финансирана от банка, няма как при това положение да е на занижена стойност и тя е многократно над данъчната оценка.