Парламентът гласува оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и предложението поста да бъде зает от досегашния му заместник Десислава Ахладова. „За“ перосналните промени в Министерски съвет гласуваха 98 народни представители, „против“ – 45 и „въздържали се“ - 1 , с което бяха приети.

Това е втората рокада във ведомството рамките на кабинета „Борисов 3“, за който пък е 15 министерска смяна.

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на 26 август след разговор с премиера Бойко Борисов, без да посочва конкретни мотиви за това свое решение. Пред bTV Кирилов каза, че решението за оставката е негово, но не поиска да коментира подробности.

Новината за номинацията на Деислава Ахладова на поста стана известна вчера, но през bTV самата тя каза, че не й е било предлагано да стане правосъден министър. Тя коментира също, че се е запознала с проекта за нова Конституция от медиите.

Кандидатурата на Ахладова бе представена в парламентарната зала от вицепремиера Екатерина Захариева, а веднага след гласуването новият министър положи клетва от парламентарната трибуна.

Десислава Ахладова придобива магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Влиза в правосъдното министерство първо като заместник на Цецка Цачева, а след това и на Данаил Кирилов. Преди това кариерата ѝ преминава в съдебната система.

Снимка: btvnovinite.bg

 

От 22 май 2017 г. е административен ръководител на Административен съд–Перник, избрана с решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г. Преди това от 2014 г. до 22 май 2017 г. е председател на Районен съд-Перник. От 2004 г. до 2014 г. е заместник административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000-2004 г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник. Участвала е в редица семинари и обучения, свързани с европейското и гражданското право. Владее английски език и руски език.