Две седмици преди Великден все още няма активно търсене на агнешко месо.
Засега цената във фермите запазва нива от миналата година, сочи проверка на кореспондента на bTV.
В една от тях – в благоевградското с. Дъбрава, например, килограмът струва 6 лв., като общата стойност зависи от теглото на агнето – 20-килограмово агне излиза 120 лeва, казва фермерът Славейко Костадинов.
Не всеки обаче може да си позволи да си купи цяло животно.
„Всичко се дължи на доходите на българина. Хората обедняха доста и не могат да си позволят да купят цяло агне. Купуват на парче“, коментира Костадинов.
В магазина цената вече е близо 15 лева за килограм. Там обаче клиентът може да закупи толкова, колкото иска и колкото може да си позволи.
За цяло агне цената в магазина е 12,80 лв./кг, за бут – 14,60 лв./кг, и 13,30 лв./кг – за плешка. Търсенето е повече на плешки и на бут, но зависи от възможностите на пазаруващия, казва магазинерът Александър Ханджийски.
Надеждите на търговците са търсенето да се засили през следващите дни. Практиката показва, че българинът спазва традицията и агнешкото ще присъства на Великденската трапеза и тази година.
Вижте повече във видеото: