Към момента няма данни на българския пазар да са дистрибуирани партиди от произведените в Холандия шоколадови десерти "Марс", "Сникърс", "Селебрейшънс", "Мини Микс" и "Милки Уей" с наличие на пластмасови парчета, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

С оглед на свободното движение на стоки в Европейския съюз, БАБХ превантивно извършва проверки в търговската мрежа за наличие на опасните изделия.

"По системата за бързо подаване на опасни храни и фуражи към настоящия момент няма официална информация за наличието на тези шоколадови десерти в България", подчерта началникът на отдел "Контрол по храните" в агенцията д-р Дора Петлова.

България и Македония са единствените страни на Балканите, в които няма данни да са попаднали партиди от произведените в Холандия - десертите, внесени у нас, са произведени в Полша.

Общо 58 страни се оказаха засегнати от процедурата по изтегляне от пазара на продуктите. Сред тях не е България, но официален представител на "Марс" посочи, че е възможно десертите от рисковите партиди да са стигнали и до безмитни магазини у нас.

Затова и компанията, и БАБХ съветват потребителите да обърнат внимание на страната на произход. Ако тя е Холандия, погледнете внимателно баркода.

Снимка: БАБХ

В таблицата по-горе можете да видите засегнатите партиди.

"Mарс България" не е разпространявала на българския пазар нито един засегнат продукт, посочиха от компанията. „Има известна възможност засегнати продукти да са внесени и продадени в България от други, независими от "Mарс" компании, които не са част от групата "Mарс" или наши дистрибутори”, казват още от компанията.