Инж. Мирослав Маринов е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, съобщиха от структурата. Той заменя на поста досегашния началник инж. Мирослав Джупаров.

Маринов е завършил Лесотехническия университет, като през 2005 г. е започнал работа в отдел „Екология, земеделие и гори” в Община Сливен. В официалното съобщение се посочва, че е преминал през йерархията на горското стопанство като началник участък, заместник-директор и директор. Ръководил е държавните горски стопанства „Стара река”, „Твърдица” и „Тича”, както и Регионалната дирекция по горите в Сливен.

През юни 2015 г. започна проверка в ръководеното тогава от Маринов стопанство „Тича” заради информация, че големи количества дървесина се изнасят незаконно със знанието на горските служители. Стотиците дървета са с неясна маркировка и така не става ясно кой носи отговорност. Пред камерата на bTV уволнен горски заяви: „Като кажа на шефа: „Има нарушения”, той вика: „Мълчи, ще се размине!” Как ще се размине?! Писах рапорти, вика: “Спри се с тези рапорти!”

Самият Маринов тогава отрече да има чадър над негови служители, като подчерта, че няма разследващи функции и не е успял да разбере кой е виновният за незаконната сеч.

От агенцията посочиха в писмо до bTV, че проверката е за нарушения, извършени преди назначаването на Маринов за началник на ДГС "Тича". Проверката установява допуснати нарушения, за които са съставени констативни протоколи и отговорните служители са наказани, посочиха от ИАГ.

„В качеството ми на директор съм предоставил всички необходими документи, изискани от ИАГ, за да бъде извършена обективна и цялостна проверка по сигнала. Извършената незаконна сеч е преди да стана директор на горското стопанство. В качеството ми на директор изпълних предписанията от проверката и служителите извършили незаконната сеч бяха наказани“, заяви Мирослав Маринов, цитиран от пресслужбата на агенцията.