Хората у нас се усещат близо до „ръба“ във финансово отношение като резултат от ограниченията, наложени от извънредното положение. Това са констатирали от социологическа агенция „Афис“ след направено от тях проучване.

Анализът е въз основа на данни от национално представително проучване на Агенция „АФИС“, осъществено в периода 11-13 април 2020 г. Интервюирани по телефона са 2085 пълнолетни български граждани.

23,9% от анкетираните са потвърдили загуба на работно място, почти същият дял (23,6 %) сочат, че член на домакинството е с намалено заплащане. От „Афис“ уточняват, че близкият дял не означава, че това са едни и същи хора – двете категории само частично се застъпват. 28% от хората казват, че има съкращаване на работното време.  

Проучването показва, че финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Сред населението като цяло преценяващите, че „живеят по-зле“ от останалите хора е 19%, а сред изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е около два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%). 

В кои сфери хората са най-засегнати?

Най-засегнати са служителите в туризма, хотелиерството, ресторантьорството. Там загубилите работата си са 44%. Засегнат е и персоналът в транспорта (15%), строителството (15%), услугите (11%), търговията (10%), земеделието (6%) и промишлеността (4%).

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите показват още, че има голям риск от обедняване на големи групи граждани. Изчисленията са, че 14% от домакинствата ще бъдат засегнати, а те представляват около един милион души, в това число 800 хил. пълнолетни. 

„Ако бъде допусната депресия, за нарастващ брой хора рискът да изпаднат през процепите на социалната защитна мрежа ще стане трагична неизбежност. В такива моменти само държавата може да подкрепи фактора „търсене“ в икономиката, като не допусне да има спад на потреблението, оттам на поръчките, оттам на наемането на работна ръка.

Месец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че въпреки запазеното и дори увеличено доверие в ръководството на страната, все по-големи групи хора се доближават до ръба на безизходицата“, коментират от „Афис“. 

За колко време ще стигнат парите? 

Всеки десети анкетиран споделя, че във финансово отношение не издържат. Всеки двадесети отговаря – „около седмица“. 31% могат да потърпят още около месец, а 26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които смятат, че могат да изкарат половин година и повече. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според социолозите, кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните граждани разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще. 

Кога животът ще стане пак нормален? 

В типичния случай жителите на страната очакват животът в нея да се върне към нормалния си ход „до няколко месеца“. Това е отговорът на 48%. По-големи оптимисти, че това може да стане в рамките на месец са 15%. 

Мнозина обаче предполагат, че финалът на това изпитание ще видим чак към края на годината (23%) или след това (15%). 

Към момента на изследването това кореспондира с едно средно очакване в рамките на месец да започне снемане на ограниченията в придвижването, съвместното присъствие в едно помещение и т.н.