Аферата „Митьо Очите” прерасна в политически скандал и взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП.

Общинският съветник на БСП Бенчо Бенчевкойто беше арестуван заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите в Истанбул, в телефонно интервю за bTV днес не изключи в социалистическата партия действително да има „черна каса”.

Още вчера БСП обяви, че снема политическо доверие от Бенчев. Вчера и днес обаче от партията дадоха противоречива информация колко пари е налял бизнесменът в предизборните кампании на политическата формация – от десетки хиляди до...70 лв. 

„Да, спонсорирал съм с пари. Много повече от това, което се говори. Щом не могат да кажат точно колко съм дал, значи има „черна каса”, коментира Бенчев.

Пред bTV Атанас Зафиров от Изпълнителното бюро на БСП каза, че Бенчев той е участвал и в президентската кампания на Румен РадевОт администрацията на президента ни насочиха към официалните регистри – в тях не са отчитани дарения от Бенчев.

БСП отрече да е била финансирана по някакъв начин от Бенчо Бенчев. Зам.-председателят на партията Кирил Добрев беше категоричен, че официално средства от Бенчев в БСП не са постъпвали, освен 70 лв., които групата общински съветници на БСП и коалиция в Бургас събира за своята дейност.

Зам.-председателят на соцпартията подчерта, че те нямат „черна каса” и получават добра държавна субсидия, с която се издържат.

Изявлението дойде, след като по-рано от ГЕРБ поискаха прокуратурата да разследва има ли „черна каса” в БСП.

Социалистите пък отговориха, че Бенчев е уважаван човек в Бургас, в чийто дом по собствените му думи са гостували всички премиери и президенти. И попитаха гостувал ли е и Бойко Борисов. „Това са лъжи и интриги, никога не са идвали при мен”, каза самият Бенчев.

А междувременно премиерът Бойко Борисов също се включи по темата: „Има кой да си отговаря, в голяма партия винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е – веднага гоним, махаме и толкоз, защото местните организации винаги могат да направят някоя беля”.

А от БСП намекнаха в ефира на bTV, че охранителна фирма, свързана с Митьо Очите, е получавала поръчки за охрана на държавни структура в град, чийто кмет е от ГЕРБ. 

Социалистите в Бургас изключиха Бенчо Бенчев от групата си в Общинския съвет. Само той обаче може да реши дали да го напусне, защото е избран поименно.   

Бившият депутат от ДПС Несрин Узун също проговори по темата. В Истанбул той не бил задържан. „Ние бяхме помолени от турските власти да отидем с тях до полицията да изясним обстоятелствата, а най-вече и аз, аз пък въобще не бях в този хотел, защото знам турски език”, коментира той. Узун допълни, че не е в активната политика от 10 години. ДПС засега запазва пълно мълчание по темата.