Споразумение за доставка на свежо ядрено гориво подписа АЕЦ "Козлодуй" с френската компания "Фраматом".

С него ще се захранва шести блок на централата, а първите доставки се очакват през 2025 г. 

След договора с “Уестингхаус”, АЕЦ “Козлодуй” сключи споразумение и с френската "Фраматом" със срок 10 години. Целта е да се осигурят повече доставчици на ядрено гориво. Тъй като към момента внасяме само от Русия.

“Слагаме край на един етап по програмата за диверсификация за доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Искам да ви уверя, че подходът към тази програма е чисто прагматичен. Без да влагаме никакви чувства и сантименти”, каза изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Георги Кирков. 

“Централата е от изключително важно значение за страната. Особено в производството на беземисионна енергия”, каза старши вицепрезидентът по горивото на “Фраматом” Леонел Геф. 

Преминаването от руско към друго ядрено гориво е процес, траещ години с постепенно зареждане на реакторите. Експертите успокояват, че атомното гориво от новите доставчици е съвместимо с руското и не крие опасност.

“Първите опити не бяха така сполучливи в Чехия, но сега и те отново сключват подобни договори, каквито ние сключихме с “Уестингхаус” за зареждане на техните реактори, отново с американско гориво. Тоест каквито и трудности да е имало в началото те вече са преодолени”, заяви Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. 

Подобен пример е и Украйна, където също руски реактори се захранват с американско ядрено гориво.