Специализираният наказателен съд остави в ареста екстрадирания от Турция Димитър Желязков.

Желязков, известен като Митьо Очите, е обвинен за лидер на органицирана престъпна група за палежи, побои и разпространение на наркотици.

В мотивите си съдът посочи, че има опасност Желязков да извърши ново престъпление, че не е с чисто съдебно минало, а също така, че има обосновано предположение, че той е автор на част от деянията, в които е обвинен.

Освен това съдът обясни, че здравословното състояние на Желязков е съвместимо с ареста. Малко по-рано през деня неговият защитник Илиян Василев и самият Желязков настояха мярката му да бъде променена  в по-лека заради тежкото му здравословно състояние, както и заради липсата на достатъчно доказателства, според тях.

През деня съдът позволи на екип на Спешна помощ да прегледа Желязков. Малко по-рано от прокуратурата приложиха справка за преглед направен на Желязков снощи и в следствието. От нея стана ясно, че той е в добро общо състояние.

В началото на заседанието Митьо Очите посочи, че обвиненията срещу него се крепят на слухове и анонимни свидетели. Той отбеляза още, че се притеснява само за здравето си и е бил в Турция за лечение, а не да се укрива.

Адвокатът му – Илиян Василев, поиска да бъде направен медицински преглед на Очите. В последните дни имал усложнения и кръвоизлив. Съдията  разпореди да бъде извикана "Бърза помощ" и гледането на мярката беше отложена за няколко часа.

Снимка: Ладислав Цветков

За престъпленията, в които Желязков е обвинен, законът предвижда до 15 години затвор.

"Искал е да работят за групата определени лица - дилъри... Има изнудвания за плащане на такса "спокойствие" от  търговци на територията на Бургас, Слънчев бпяг, Ямбол. Имаме обвинения, че е завлядал, общо взето, целия погребален бизнес на територията на област Бургас, искал е по 150 лв на погребение", обясни прокурор Калин Близнаков от Специализираната прокуратура.

Димитър Желязков (Митьо Очите) кацна на летище София късно снощи с полет от Истанбул. Очите беше арестуван в Турция в компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун и бившия общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев.