Дворецът „Врана" е на династията на Кобургите, защото това е частна собственост, обясни в предаването „Тази сутрин” адвокаът на царското семейство Валя Гигова. По думите й споразумение за имота с държавта няма да се постигне в дадения предварителен срок – 13 септември.

Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти”. Срокът, който ни определиха от Европейския съд по правата на човека, изтича в четвъртък.

Според адвоката тезата, че няма документи за земята не е вярна. Тя обясни, че дворецът е покупка на цар Фердинанд, който след това е придобит по давност от цар Борис III и следва да бъде получен от наследниците му – Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза.

За двореца на цар Батенберг в центъра на София, адвокат Валя Гигова обясни, че държавата е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг, затова тяхната собственост е държавна.

Според Гигова до 1947 г. никой в България не е има съмнения кои имоти са на царската фамилия и кои са държавна собственост. Тя подчерта, че семейството на Симеон Сакскобургготски може да възстанови имотите си по Закона за възстановяване на собствеността, както всеки друг гражданин.