Европейските цифрови СOVID сертификати за ваксинация на 93 хиляди български граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в Европейския съюз. Това обявиха днес от Министерството на здравеопазването.

„Не можем да говорим към този момент за нарушаване на правата ни. Зелените сертификати бяха въведени в един много тежък момент, когато границите бяха затворени и всяка държава въвеждаше свои условия за влизане на нейна територия, включително много предвиждаха карантина за пристигащи. Те са създадени с цел улесняване на пътуването. Затова са предвидени и други възможности освен ваксинирането – да се признае преболедуването и отрицателният тест. Така че все още тази мярка е пропорционална предвид и разпространението на „Омикрон“ в ЕС“, коментира адвокат Мария Шаркова казуса за bTV Новините.

Шаркова отбеляза, че има много казуси с нейни клиенти именно заради променени правила в държави при тяхното пристигане в тях.

„ЕК препоръчва да се синхронизират и вътрешните изисквания на държавите. Надяваме се, че те ще се съобразят“, коментира адвоката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!