Сроковете за зеления сертификат не се променят за България, а сертификатът след бустерна доза засега е безсрочен - това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На фона на каква заболеваемост се случва това?

Нов ръст на заразата за последните 24 часа, показват официалните данни. 11 049 са новите случаи за денонощието. Процентът на положителните проби скача до 24 на сто или иначе казано - всеки четвърти тестван е с COVID-19. 132 души са починали с инфекцията.

Как се отразяват новите правила за зелените сертификати на хората, чиито документи за пътуване изтичат след 1 февруари?

Десислава Димитрова си поставя втората доза на ваксината срещу COVID-19 в началото на май миналата година. Така тя и още над 90 хиляди българи няма да имат валидни цифрови сертификати за пътуване в Европейския съюз след ваксинация. Ако се имунизира с бустерна доза, сертификатът е безсрочен. 

„Аз попадам в един „Параграф 22“, в който аз не мога да си сложа бустерна доза, тъй като съм бременна в края на шестия месец и няма как, просто доктора ми не ми позволява. Аз трябва да изчаквам да родя и да направя тези неща“, казва Десислава.

Сроковете на зеления сертификат за България не се променят, уточняват здравните власти.

„За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на действие на сертификатите и въобще на действието им вътре в страната“, каза Ангел Кунчев.

Европейките зелени сертификати се издават след ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест. В България според здравните власти след ваксинация сертификатът няма срок на валидност, но при пътуване в ЕС – вече е 9 месеца. За преболедуване в България документът е валиден също една година, а в Европейския съюз – 6 месеца. В България за зелен сертификат се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

По думите на адвокат Силвия Петкова намаляването на срока на валидност на сертификата за пътуване в ЕС не ограничава правото на придвижване. „Европейският съюз има правомощието от гледна точка на свободното движение в своите рамки да ограничава включително срочността на зеления сертификат“, казва тя.

Според медицински специалисти няма причина срокът на валидност на сертификата да се променя в България. „Един период от 9-12 месеца се оказва, че е един напълно нормален период, за да се смята, че имаме имунитет. Имунитетът след шестия, седмия месеца започва да спада. Третата бустерна доза значително повишава титъра на антителата и стимулира клетъчния имунитет“, коментира академик д-р Богдан Петрунов.

Според него страните, в които има високо имунизационно покритие, могат да си позволят по-малък срок на валидност.

„Пфайзер“ обяви, че започва клинични тестове на ваксина, конкретно насочена в борбата с „Омикрон“. Ако е успешна, тя ще може да се прилага както за първа, така и за трета игла. От фармакомпанията обявиха, че бустерна доза от сегашната ваксина и сега предпазва значително от тежко боледуване. Осъзнава се обаче необходимостта от специфичен препарат срещу „Омикрон“ и евентуални бъдещи варианти на коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!