Наблюдаваме обстановката в Черно море както в национален мащаб, така и в съюзен, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той припомни, че от 1 май до средата на юни се провежда международно учение Defender Europe, което участват над 3000 военнослужещи.

„Ще има ред тактически учения с бойни стрелби. Ще отработим най-вече интегрирането на силите – бойното сглобяване. Целта е да получим усилване на Източния фланг, за да можем да задействаме колективната система за сигурност“, обясни още началникът на отбраната за учението.

Следим обстановката в Черно море, но тези учения не са свързани пряко с обстановката там, уточни той. По думите му те са в отговор на променящата се среда на сигурност, която започва от 2014 г.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че много би искал да имаме и подводница. „Имаме пакет от цели по способности, които трябва да изпълняваме в рамките на НАТО. В този пакет не е включена подводница“, отбеляза той.

„Черно море е затворено море, всеки надводен кораб представлява цел. Подводницата е най-ефективното средство за разузнаване и наблюдение“, уточни адмирал Емил Ефтимов.  

Трябва да имаме въоръжени сили, които са модерни, технологично развити и оперативно съвместими с нашите съюзници, заяви началникът на отбраната. По думите му те трябва да са способни да  гарантират независимостта, суверенитета, националната цялост и да реагират в случай на криза.