Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция, разкри нейният директор Георги Начев пред журналисти. Вследствие на това 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри. 

Проверката на Комисията по хазарта и таксите, които тя събира, е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов декември миналата година, а по-късно е издадено постановление на специализираната прокуратура за такава проверка, но с по-голям времеви обхват. Инспекцията е обхващала периода 2014-2019 г., като през това време в бюджета са постъпили 500 милиона лева, а по предварителна оценка е трябвало да бъдат 710 милиона. 

Тепърва ще се изяснява законосъобразността на действията на Комисията по хазарта, но фактите говорят, че по различен начин са събирани таксите от Българския спортен тотализатор и останалите хазартни оператори за един и същ вид игри, без да се знае на какво се дължи това, отбелязва Начев.

Само Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по-малко върху комисионите. 

Резултатите от проверката ще бъдат публикувани скоро на сайта на АДФИ, но по моментните изчисления са събрани 210 милиона лева по-малко заради различното таксуване. Георги Начев заяви, че очаква в края на проверката сумата да се увличи.

Начев не се ангажира с определението „щета за бюджета“, нито с отговор на въпроса дали това е законно или не, защото все още не е ясно на какво се дължи тази разлика. Това трябва да установи прокуратурата.

Междувременно в Комисията по хазарта влязоха МВР и прокуратурата. От сградата бяха изнесени кашони с документи. Акцията се извърши броени дни след заявката на властта да монополизира лотарийните игри.

Каква е целта на акцията на прокуратурата, директорът на АДФИ не знае.