Някой някъде подхлъзна управляващите с мораториума за новите лекарства. Това каза в предаването „120 минути” по bTV Аделина Банакиева, която участва в протестите срещу забраната, гласувана от парламента.

„13 молекули нямат аналог и заместител и ще останат висящи”, подчерта тя. Банакиева беше категорична, че това не са експериментални лечения, а работещи лекарства. По думите ѝ тези 13 молекули са признати са в 1/3 от държавите от ЕС. 

„Факт е, че вече няма много полезни ходове, но полезните ходове не са в правене на нови комисии. Всички знаем Фондът за лечение на деца в чужбина как работи и на 6 месеца се пускаха две деца да се лекуват. Това ли ще е алтернативата на мораториума”, попита Банакиева.

Така тя коментира идеята на кабинета новите лекарства да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не от Здравната каса, като това да става след решение на специална комисия към министерството.

„Ще се създават поредни комисии – кой ще им плаща, кой ще ги контролира”, попита Банакиева, като допълни, че така се връщаме се поне с 8 г. назад.

„Един ден след като гласуваха този ужас, вдигат „Спартан”-а да вози болно дете, за да го лекуват”, коментира още тя.

Симеон Дамянов заяви, че неговият син, който страда от рядката генетична болест спинална мускулна атрофия, също е засегнат от мораториума.

„Допреди година за нашите деца нямаше шанс и надежда, но преди година в Америка одобриха първото лечение за тяхната болест. В момента лекарството навлиза поетапно в Европа и здравните каси покриват лечението за децата. В България, за съжаление, не е така”, изтъкна бащата.  

„От лятото всячески се опитваме да допринесем това лекарство да се появи на нашия пазар. За януари и февруари беше предвиден конкурс фирмата производител да избере доставчик  за България, но преди седмица, за съжаление, България гласува мораториум за подобни лекарства”, отбеляза той.