Точно 99 години от подписването на съдбоносния за България Ньойски мирен договор. На 27 ноември, 1919 г., в тогавашното парижко предградие Ньой, е подписан документът, който урежда отношенията между страната ни и победителите в Първата световна война.

Ньойският договор е сред най-значимите подписани по време на Мирната конференция в Париж 1919-1920 г. За място на събитието е избрана залата на втория етаж в кметството на град Ньой.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес екипът на bTV беше лично сегашният кмет Жан-Кристоф Фромантен. Той показа картина, която възпроизвежда финалната сцена. 

„Около това голямо бюро са стояли премиерите на Франция и България, както и останалите делегации, на страните, които участват във войната”, показа Фромантен.

Снимка: btvnovinite.bg


Кметът показа и залата, в която Ньойският договор става факт точно преди 99 години „Това е залата и тя е изглеждала точно така. Представете си само огромното бюро по средата и всички дипломати около него”, каза Фромантен.

Снимка: btvnovinite.bg


Стените са украсени с портрети на крале и кралици: Франсоа I, Луи XV, Мария Медичи, Анри IV, Луи XVI. Оказва се, че историческото бюро не само съществува и днес, но продължава да има важна роля.

Снимка: btvnovinite.bg


Днес бюрото служи за подписване на брачни свидетелства. Красив и тържествен символ за стотици хора всяка година. Те подписват различен тип договори, от които обаче също зависи равновесието в света”, допълни градоначалникът.

Екипът на bTV си тръгна с обещание, че ще върне точно след година, за 100-годишнината от договора, за която кметството готви специално честване.